Dzikie ryby i owoce morza smakują wspaniale, zapewniają zdrowie i wzbudzają zachwyt przy stole. Szczególnie jeśli pochodzą z połowów przyjaznych środowisku.
SMAK
Dzikie ryby są przepyszne. Jedyny w swoim rodzaju smak, piękny aromat o morskich nutach i soczysta, zwarta struktura mięsa sprawiają, że dzikie ryby doceniają nawet najmłodsi. Ryby prowadząc aktywny, nieskrępowany tryb życia wykształcają fantastyczną jakość mięsa. Ich dieta jest niezwykle różnorodna i całkowicie naturalna, co owocuje pełnym i harmonijnym smakiem.
ZDROWIE
Morskie, dzikie ryby to prawdziwy superfood. Składają się z wysokiej jakości lekkostrawnych białek, rzadkich mikroelementów (np. selen) i nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3) o zbawiennym wpływie na organizm. Nasze ryby pochodzą z krystalicznie czystych wód otwartego Atlantyku i charakteryzuje je niewiarygodna świeżość. To idealny element diety kobiet w ciąży, matek karmiących, małych dzieci, sportowców, osób znajdujących się pod wpływem długotrwałego stresu czy z osłabionym układem trawiennym. Włączenie do diety dzikich ryb i owoców morza zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych oraz wydłuża i podnosi jakość życia.
EFEKT WOW
W świecie zdominowanym przez ryby hodowlane, konserwowane czy rozmrażane, podanie bajecznie świeżej, dzikiej ryby mniej znanego gatunku bądź większego niż hodowlany rozmiaru, wzbudza zachwyt i pomruki aprobaty. To doskonały produkt na wszelakie celebracje. Duża ryba podana w całości, np. zapieczona w soli, to uczta nie tylko dla podniebienia ale i wizualna. Duże, soczyste płatki białego mięsa na talerzu potrafią przekonać do siebie nawet tych, którzy uznają się za osoby w rybach niegustujące. Unikatowość i ekskluzywność dzikiej ryby w połączeniu ze świeżością którą oferujemy (w tej części Europy niespotykaną), nadają niewątpliwego prestiżu posiłkowi.
ŚRODOWISKO
Dzikie ryby to zasób odnawialny. Mądre zarządzanie zasobami mórz i oceanów uwzględnia przestrzeganie rozmiarów minimalnych (aby ryby mogły dać początek nowym pokoleniom), okresów ochronnych oraz maksymalnego zrównoważonego odłowu (służą temu np. kwoty połowowe). Informacje te umieściliśmy w katalogu przy każdym gatunku, wraz ze statusem zagrożenia gatunku IUCN. Nie znajdziesz w naszej ofercie gatunków o statusie „zagrożony” ani poławianych destrukcyjną dla dna morskiego techniką trałowania dennego. Nasze ryby pochodzą z tradycyjnych połowów portugalskiej floty rybackiej, zaliczanej do czołówki operujących w najbardziej zrównoważony sposób flot rybackich świata. Wybierając takie ryby, pomagasz środowisku. Większość ryb w obiegu handlowym w Polsce to ryby z hodowli (najczęściej najtańszych hodowli intensywnych). Użycie pestycydów i hormonów, ucieczki osobników hodowlanych do środowiska naturalnego (zanikający instynkt), przemysłowe połowy paszowe, skumulowany opad na dno morskie zagęszczonego ładunku organicznego (odpadowe produkty procesu trawienia bogate w azot i fosfor) to tylko niektóre z problemów związanych z intensywną hodowlą ryb.