O rybach

Tak niewiarygodnie świeże, że pachną oceanem. Dostarczamy do Polski, wyłącznie drogą lotniczą, dzikie ryby i owoce morza z najczystszych wód Europy, zachowując 24 h między rozładunkiem ryb z kutrów w atlantyckich portach, a dostawą w Warszawie.

NATURALNE RYBY I OWOCE MORZA


ELITARNIE DZIKIE

Wszystkie nasze ryby i owoce morza, poza trzema gatunkami małży, są dzikie. Ponad połowa gatunków ryb pochodzi z połowów na haczyk, najbardziej cenionej techniki połowu stosowanej na bardzo niewielką skalę. Większa część ryb morskich powszechnie dostępnych w sklepach to ryby z intensywnych hodowli, trwających wiele dni przemysłowych połowów dalekomorskich, często spoza Europy i nie do końca identyfikowalnych, lub takich gdzie stosuje problematyczne narzędzia połowowe. Nasze ryby nie są szczepione, nie są karmione paszą, nie przyjmują dodatków funkcjonalnych (antybiotyków, stymulatorów wzrostu, pestycydów, barwników etc.), nie są otłuszczone. Są piękne, zdrowe, dzięki aktywnemu trybowi życia naturalnie chude i niezwykle smaczne. Jesteśmy dumni mogąc dostarczać także niezwykłe owoce morza. Ręcznie zbierane przez nurków łopaciarze i jeżowce, ręcznie odłupywane ze skał pąkle kaczenice (percebes) i czaszołki czy też żywe krewetki z połowów przybrzeżnych.

PACHNĄCE OCEANEM (TAK ŚWIEŻE!)

Kilka godziny po zakończeniu nocnych aukcji rybnych w portach rybackich, jeszcze przed wschodem słońca, nasze misternie spakowane ryby i owoce morza wyruszają na lotnisko w Lizbonie. Trzy godziny później wylatują w kontenerze chłodniczym (1-3 °C) bezpośrednim lotem do Warszawy. Gdy uruchomimy sprzedaż, minie mniej niż 24h od rozładunku w porcie rybackim. U ryb błyszczące oczy, czerwone skrzela, sprężyste tkanki, wilgotna skóra, oraz zapach i smak oceanu będą najlepszą tego gwarancją. Skorupiaki z połowów przybrzeżnych i małże będą żywe, a u ośmiornic czy mątw czasami będzie można zauważyć wciąż pracujące komórki pigmentowe (zmieniający się kolor skóry). Na etykiecie małży i ślimaków morskich będzie widniała data dnia poprzedniego (są wyciągane z wody ok. 18:00 w przeddzień wylotu).

W przypadku ryb i owoców morza smak to świeżość. Dlatego robimy wszystko aby czas między odłowem a dotarciem produktów do klienta zredukować do minimum. Robimy to tak dobrze, że nie mamy sobie równych.

BEZPIECZNIE EUROPEJSKIE

Wszystkie nasze ryby i owoce morza pochodzą z atlantyckich wód Portugalii (wody Portugalii kontynentalnej oraz Archipelagu Azorów), cenionego na całym świecie morskiego terroir. Portugalska flota rybacka będąc flotą Unii Europejskiej, spełnia wysokie standardy higieny i bezpieczeństwa żywności. Wody pod jurysdykcją Portugalii znajdują się na otwartym oceanie, z dala od dużych europejskich aglomeracji i centrów przemysłu, a masy wody są w ciągłym ruchu – przepływa przez nie Prąd Zatokowy (Golfsztrom). Są zimne, roczna amplituda nie przekracza 20°C, przez co wolne od skażeń występujących w cieplejszych wodach (np. ciguatera). Dodatkowo dzięki dużym głębokościom portugalskiego oceanu, ten obszar Atlantyku uchodzi za jeden z najczystszych na ziemi.

NIEPRZETWORZONE

Gdy nasze ryby i owoce morzą dotrą w Twoje ręce, będą wciąż takie, jak stworzyła je matka natura. Świeże, surowe i przeważnie w całości, licytujemy je bowiem bezpośrednio od portugalskich rybaków na aukcjach w portach rybackich. Żaden z produktów nie jest konserwowany. Polędwica z naszego opastuna (gatunek tuńczyka) z Azorów jest wolna od dodatków funkcjonalnych, nie jest gazowana, barwiona, ani nawet wakowana. Nie musi być, jest tak świeża. Nasze krewetki nie są konserwowane związkami siarki, poddając je działaniu czasu można zaobserwować naturalny, enzymatyczny proces melanozy. Naturalność i świeżość naszych ryb jest widoczna gołym okiem. Nic z nich nie usuwamy, nie mamy bowiem nic do ukrycia.

ZAWSZE TAKIE SAME

Powtarzalność daje kupującemu poczucie wygody i bezpieczeństwa. Dlatego wszystkie nasze ryby i owoce morza niezmiennie:

pochodzą z Portugalii.
Nie mieszamy ze sobą produktów z różnych części świata. Jeśli nie występują w Portugalii i nie są w sezonie, nie będziemy mieli ich w ofercie.

– cechuje je ta sama świeżość (24h od rozładunku w porcie).
Sprzedaż prowadzimy tylko w dzień transportu. Następnego dnia możesz tylko złożyć zamówienie na następny transport.

– cechuje je ta sama postać (całe, surowe, nieprzetworzone, niemrożone, nierozmrożone).
Nie znajdziesz u nas produktów rozmrożonych, marynowanych, wędzonych, gotowanych. Wszystkie są surowe i niecałe 24h przed zakupem były rozładowane w porcie / wyciągnięte z wody (małże).

– docierają do Polski w ten sam sposób (bezpośrednim lotem z Lizbony). Wszystko co sprzedajemy przylatuje samolotem, nie korzystamy z innych źródeł transportu.

ZE ZRÓWNOWAŻONYCH POŁOWÓW

Portugalskie rybołówstwo wielokrotnie zostało docenione za zrównoważone podejście do zarządzania zasobami morskimi. Małe kutry przybrzeżne, tradycyjne techniki połowu i nadal przeważający udział społeczności rybackich w połowach, to gwarancja świadomego podejścia do eksploatacji zasobów oceanu. Identyfikowalność to dla nas ważna kwestia. Kupując nasze ryby i owoce morza otrzymasz informację na temat techniki połowu oraz dokładnego pochodzenia. Dzięki temu zauważysz jak inne od siebie są np. sardynki z Algarve od tych z Północy Portugalii. W katalogu produktów znajdziesz również informacje o statusie zagrożenia gatunku wg. IUCN dla regionu Europa (zauważ, że gatunki regionu “Morze Śródziemne” podlegają odrębnej ocenie) oraz o okresach i wymiarach ochronnych (jeśli zostały zdefiniowane). Nie posiadamy w ofercie ryb poławianych za pomocą destrukcyjnej dla dna morskiego techniki trałowania dennego.

PERFEKCYJNY PROCES LOGISTYCZNY


BEZPOŚREDNIO I SZYBKO

NASZ PROCES (24h):
Połów na morzu 🚢 Aukcja rybna ✈️ Klient finalny

 

STANDARDOWY PROCES (kilka – kilkanaście dni):
Połów na morzu 🚢 Aukcja rybna 🚚 Hurtownik 🚚 Giełda rybna 🚚 Pośrednik 🚚 Sklep rybny > Klient finalny

Gdy składasz zamówienie w przeddzień transportu (do godziny 13:00) ryby i owoce morza wciąż są niewyłowione. W niecałe dwie godziny musimy zdecydować które z 22 oficjalnych aukcji rybnych w portugalskich portach rybackich wybrać na zakupy, tam bowiem będziemy szukali zamówionych ryb i owoców morza. Poza najbardziej oczywistą wiedzą na temat tego, które gatunki pojawiają się w których portach/aukcjach, wiemy sporo o samych kutrach, znamy stan ich narzędzi połowowych, wiemy jak obsługa kutra traktuje ryby. Pozwala nam to wybierać ryby o wysokiej jakości, bowiem nie każda ryba, nawet tego samego gatunku, ma taką samą jakość w momencie rozładunku w porcie. Aukcje rozpoczynają się w godzinach popołudniowych i kończą się w nocy. Mamy zaledwie kilka nocnych godzin aby dostarczyć wylicytowane na aukcjach ryby i owoce morza do naszego centrum logistycznego nieopodal lotniska w Lizbonie. Tam ryby są pakowane – ręcznie układane, jedna po drugiej, w jednorazowe termoboksy z użyciem zamrożonych wkładów żelowych lub kruszonego lodu oraz folii (ryby nie dotykają bezpośrednio lodu, może dojść do odmrożenia skóry). Następnie we wczesnych godzinach porannych przewozimy szczelnie opakowane styroboksy na lotnisko w Lizbonie, gdzie są umieszczane w komorze chłodniczej i dostarczane do luku bagażowego samolotu wylatującego do Warszawy. Po odebraniu towaru na Okęciu rozpoczynamy dostawy i uruchamiamy punkt odbioru Ocean 24 h.

Poznaj terminy grudniowych transportów

SPRAWDŹ HARMONOGRAM

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!