VONGOLE Najsmaczniejszy gatunek vongoli. Bez ziarnka piasku. W dobę po wyciągnięciu z wody w twoich rękach. Znane%20pod%20nazwami%3A,clams%20%E2%80%A2%20almejas%20finas%20%E2%80%A2%20palourdes%20%E2%80%A2%20vongole%20veraci%20%E2%80%A2%20am%C3%AAijoa%20boa|Spos%C3%B3b%20pozyskania%3A,Zbiory%20dragami|Obszar%20pochodzenia%3A,%F0%9F%87%B5%F0%9F%87%B9%20Wody%20Portugalii%20(Atlantyk%20Pn.-Wsch.)|Gatunek%3A,Ruditapes%20decussatus DOSTĘPNOŚĆ: Wiosna,Lato,Jesie%C5%84,Zima|%E2%80%A2%E2%80%A2%E2%80%A2,%E2%80%A2%E2%80%A2,%E2%80%A2%E2%80%A2%E2%80%A2,%E2%80%A2%E2%80%A2%E2%80%A2Nasze vongole to małże dywanowe, najdroższy, najrzadszy i najbardziej poszukiwany gatunek vongoli występujący w Europie. Małże dywanowe uchodzą za najdelikatniejsze w smaku vongole, mają cienkie skorupki i sporo miąższu, oraz charakteryzują się wyjątkowo długą żywotnością po wyjęciu z wody ...
Read MoreNogi kraba kamczackiego
Nogi dzikiego kraba kamczackiego (Paralithodes camtschaticus, ang. red king crab) KUCHNIA Opis w przygotowaniu. FAKTY Kat. zagrożenia gatunku IUCN: Nieoszacowany. Ograniczenia dostępności: Rzadkie. Do wyczerpania zapasów. Technika połowu: Pułapki. Pochodzenie: - Morze Barentsa, Płn.-Wsch. Atlantyk (FAO 27); ZAMÓW ☏ Cena orientacyjna: cena na żądanie Dostępne rozmiary: - od 1 do 2 kg/sekcja, sekcja składa się z 4 połączonych ze sobą "barkiem" odnóży. ...
Read MoreAbalone (słuchotki)
Hodowlane abalone z Nowej Zelandii (Haliotis iris, ang. rainbow abalone, maori: pāua) KUCHNIA Opis w przygotowaniu. FAKTY Kat. zagrożenia gatunku IUCN: Nieoszacowany. Ograniczenia dostępności: Rzadkie. Do wyczerpania zapasów. Pochodzenie: - Akwakultura. Nowa Zelandia. ZAMÓW ☏ Cena orientacyjna: 299 zł/kg Dostępne rozmiary: - 13-15 szt./kg Prezentacja: Mrożone w całości abalone w kilogramowych opakowaniach. Dostępność w SEAFOOD BOX: ✔︎ Informację o cenach aktualizowano: 30.03.2017. Cena ...
Read MoreMule
MULE Duże i mięsiste. Pochodzą z czystych, otwartych wód Atlantyku. W twoich rękach w dobę po wyciągnięciu z wody. Znane%20pod%20nazwami%3A,mussels%20%E2%80%A2%20cozze%20%E2%80%A2%20mejill%C3%B3n%20%E2%80%A2%20moules|Spos%C3%B3b%20pozyskania%3A,Zbiory%20mechaniczne%2Fr%C4%99czne|Obszar%20pochodzenia%3A,%F0%9F%87%AA%F0%9F%87%B8%20Zatoka%20Biskajska%20-%20Po%C5%82udnie%20(Atlantyk%20Pn.-Wsch.)|Obszar%20pochodzenia%3A,%F0%9F%87%B5%F0%9F%87%B9%20Wody%20Portugalii%20(Atlantyk%20Pn.-Wsch.)|Gatunek%3A,Mytilus%20galloprovincialis DOSTĘPNOŚĆ: Wiosna,Lato,Jesie%C5%84,Zima|%E2%80%A2%E2%80%A2%E2%80%A2,%E2%80%A2%E2%80%A2,%E2%80%A2%E2%80%A2%E2%80%A2,%E2%80%A2%E2%80%A2%E2%80%A2Mamy w ofercie dwa rodzaje muli występujące wymiennie: ➜ mule z Galicji (Mejillón / Mexillón de Galicia ) . Pochodzą z hodowli na sznurach w ujściach rzek Galicji do Atlantyku w prowincjach A Coruña i ...
Read MoreJeżowce
Dzikie jeżowce (Paracentrotus lividus lub Sphaerechinus granularis, ang. sea urchin, wł. ricci di mare, jap. uni) KUCHNIA Opis w przygotowaniu. FAKTY Sezon połowowy: Październik - Kwiecień. Kat. zagrożenia gatunku IUCN: Nioszacowane. / Bliskie zagrożenia (niezagrożone). Ograniczenia dostępności: Częste. Technika połowu: Ręczne zbiory (nurek). Pochodzenie: - Wody Portugalii, Płn.-Wsch. Atlantyk (rejon IX, FAO 27); ZAMÓW ☏ Cena orientacyjna: 115 zł/kg Dostępne rozmiary: - produkt ...
Read MoreOstrygi portugalskie
Ostrygi portugalskie KUCHNIA Opis w przygotowaniu. FAKTY Sezon: Cały rok. Najlepsza jakość: Wrzesień - Kwiecień. Ograniczenia dostępności: Rzadkie. Rodzaj produkcji: Ostrygi tresowane, ręcznie pielęgnowane. Pochodzenie: Park przyrody Laguny Ria Formosa, Algarve, Portugalia. ZAMÓW ☏ Cena orientacyjna: 149 zł/kg Dostępne rozmiary: Nº3 - 66-85g (12 do 15 szt./kg) Nº2 - 86-110g (9 do 12 szt./kg) Prezentacja: Żywe małże w opakowaniach po 1 kg. Dostępność ...
Read MoreKalmary zwyczajne
Dzikie kalmary zwyczajne (Loligo vulgaris, ang. squid) KUCHNIA Opis w przygotowaniu. FAKTY Sezon połowowy: Cały rok. Największa dostępność: Październik - Marzec. Kat. zagrożenia gatunku IUCN: Nieoszacowany. Ograniczenia dostępności: Zdarzają się. Technika połowu: Włok pelagiczny, flota przybrzeżna i średniego zasięgu. Pochodzenie: - Wody Portugalii, Płn.-Wsch. Atlantyk (rejon IX, FAO 27); ZAMÓW ☏ Cena orientacyjna: 179 - 199 zł/kg Dostępne rozmiary: - od 50 ...
Read MoreLangusta różowa
Dzika langusta różowa (Palinurus mauritanicus, ang. pink spiny lobster) KUCHNIA Opis w przygotowaniu. FAKTY Sezon połowowy: Cały rok. Szczyt sezonu: Maj - Wrzesień. Kat. zagrożenia gatunku IUCN: Najmniejszej troski (niezagrożony) Ograniczenia dostępności: Zdarzają się, często przy większych rozmiarach. Technika połowu: Pułapki, flota przybrzeżna. Pochodzenie: - Wody Portugalii, Płn.-Wsch. Atlantyk (rejon IX, FAO 27); ZAMÓW ☏ Cena orientacyjna: 459 - 569 zł/kg Dostępne rozmiary: - ...
Read MoreCzaszołki
Dzikie czaszołki (Patella aspera i Patella candei, port. lapas, ang. limpets) KUCHNIA Opis w przygotowaniu. FAKTY Sezon połowowy: Cały rok. Kat. zagrożenia gatunku IUCN: Nieoszacowany. Ograniczenia dostępności: Częste. Technika połowu: Zbiór ręczny przez nurka. Pochodzenie: - Wody Portugalii, Płn.-Wsch. Atlantyk (rejon IX, FAO 27); - Płycizna Azorska, Płn.-Wsch. Atlantyk (rejon X, FAO 27). ZAMÓW ☏ Cena orientacyjna: 99 - 109 zł/kg Dostępne rozmiary: - produkt ...
Read MorePąkle kaczenice „Percebes”
Dzikie pąkle kaczenice (Pollicipes pollicipes, port. percebes, ang. gooseneck barnacles) KUCHNIA Opis w przygotowaniu. FAKTY Sezon połowowy: Cały rok. Kat. zagrożenia gatunku IUCN: Nieoszacowany. Ograniczenia dostępności: Zdarzają się. Technika połowu: Ręczne zbiory z klifów, lub spod wody (nurek). Pochodzenie: - Wody Portugalii, Płn.-Wsch. Atlantyk (rejon IX, FAO 27); ZAMÓW ☏ Cena orientacyjna: 199 - 245 zł/kg Dostępne rozmiary: - małe/zbiory na ...
Read More