Mule
MULE
Duże i mięsiste. Pochodzą z czystych, otwartych wód Atlantyku.
W twoich rękach w dobę po wyciągnięciu z wody.
PRODUKT +
KUCHNIA +
PRZEPIS +
ZDROWIE +
CIEKAWOSTKI +
PRODUKT +
Znane pod nazwami: | mussels • cozze • mejillón • moules |
Sposób pozyskania: | Zbiory mechaniczne/ręczne |
Obszar pochodzenia: | 🇪🇸 Zatoka Biskajska - Południe (Atlantyk Pn.-Wsch.) |
Obszar pochodzenia: | 🇵🇹 Wody Portugalii (Atlantyk Pn.-Wsch.) |
Gatunek: | Mytilus galloprovincialis |
DOSTĘPNOŚĆ:
Wiosna | Lato | Jesień | Zima |
••• | •• | ••• | ••• |
Mamy w ofercie dwa rodzaje muli występujące wymiennie:
➜ mule z Galicji [ChNP] (Mejillón / Mexillón de Galicia [DOP]) [posiadające najbardziej prestiżowy europejski certyfikat jakości – DOP (pol. ChNP czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia)].
Pochodzą z hodowli na sznurach w ujściach rzek Galicji do Atlantyku w prowincjach A Coruña i Pontevedra (Północna Hiszpania);
➜ mule z zachodniego Algarve EKO posiadające europejski certyfikat produkcji ekologicznej.
Pochodzą z hodowli na sznurach w otwartych wodach Atlantyku w okolicy przylądka Cabo de São Vicente (Południowa Portugalia).
Oba produkty są CAŁKOWICIE NATURALNE. Jedyna ingerencja człowieka to umieszczenie lin hodowlanych z małymi mulami w wodzie, a następnie zbiory. Nasze mule żywią się filtrując naturalną wodę morską. W takim systemie hodowli nie używa się dodatków funkcjonalnych ani pestycydów.
KUCHNIA +
➜ Ile muli zamówić?
Jedna siateczka to dobra ilość dla dwóch osób lub jednej o dużym apetycie. Szczególnie na przystawkę.
➜ Jak przechowywać mule?
Mule w momencie kupna są żywe i w takim stanie powinny pozostać do momentu przyrządzenia. Należy umieścić je w lodówce przykryte wilgotnym ręcznikiem papierowym. Nie polecamy moczenia muli w wodzie, ani słodkiej ani słonej (nie zawierają w sobie piasku).
➜ Jak długo można je przechowywać?
Polecamy spożyć je w 48 h od zakupu. Mule nadają się do spożycia tak długo, jak długo pozostają żywe (czyli posiadają zdolność zamykania muszli).
➜ Jak mrozić?
Nie polecamy mrożenia muli ani żadnych innych małży.
➜ Co należy zrobić przed przyrządzeniem muli?
Chwilę przed przyrządzeniem mulom należy usunąć bisiory (włókna u spodniej części) i ewentualnie oskrobać je z pąkli. Wszystkimi egzemplarzami które nie są zamknięte należy postukać w coś twardego. Jeśli się nie zamkną, należy je odrzucić (prawdopodobnie są martwe). Żywe mule powinny ładnie pachnieć oceanem.
➜ Znane kwestie.
W niektórych momentach roku (najczęściej jesienią) mule w rondlu nie otwierają się pod wpływem ciepła tak jak zazwyczaj. Muszle rozchylają się tylko nieznacznie, i trwa to dłużej niż zawsze. Jest to związane z cyklem rozwojowym tego gatunku małży, i nie obniża to wartości gastronomicznej produktu.
PRZEPIS +
➜ PROSTO
Najprostszą metodą przyrządzenia muli jest otwarcie ich w rondlu gorącą parą (ang. steamed mussels).
Przygotuj drobno posiekane: czosnek / cebulę / szalotkę. Zeszklij je na dobrej oliwie. Następnie wrzuć oczyszczone mule i wlej kieliszek dobrego białego wina i przykryj na jakieś 4-5 min, aż się otworzą. Jeśli lubisz, możesz też wraz z winem dodać pokrojonego w drobną kostkę pomidora bez skórki, polecamy świeże jeśli jest sezon. Zdejmij z ognia. Możesz dodać łyżkę masła dla aksamitnego sosu. Posyp gorące mule drobniutko pokrojoną natką kolendry lub pietruszki. Podaj z bagietką. Et voilà!
RADA: przygotuj mise-en-place. Gotowanie trwa bardzo krótko. Wcześniej nakryj stół, przygotuj pokrojone składniki, oczyść i osusz mule na ociekaczu lub ręcznikiem papierowym (im mniej wody w rondlu tym lepiej). Zapomnij o soli, mule są słone.
➜ NIEOCZYWIŚCIE
Próbowałaś/eś kiedyś muli w Turcji w wersji street-food, nadziewanych ryżem? Poszukaj w Internecie filmiku pod hasłem midye dolma. Możesz też zainspirować się włoskimi cozze ripiene.
➜ TEGO NIE RÓB
Gotowanie muli w wodzie to najlepsza metoda aby pozbyć się całego smaku. Większość smaku wypłynie bowiem do wody którą wylejesz. Co innego, jeśli ugotujesz je w niewielkiej ilości wody/bulionu i pozostawisz płyn z gotowania jako bazę do zupy/sosu.
ZDROWIE +
Nasze omułki pochodzą z najczystszych wód całej Europy! Są wolne od substancji niepożądanych. To mięczaki o niskiej zawartości tłuszczów, wysokiej zawartości białka i witaminy B12. Dodatkowo dostarczają znaczących ilości witaminy A, kwasu foliowego, fosforu, żelaza i cynku.
Wartość odżywcza części jadalnej surowego produktu w 100g*:
Wartość energetyczna | 70 kcal / 295 kJ |
Składniki odżywcze | Wartość | Jednostka |
Lipidy: | 1.5 | g |
- Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.3 | g |
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.3 | g |
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.5 | g |
- Kwas linolowy | 0 | g |
- Kwasy tłuszczowe trans | 0 | g |
Węglowodany: | 2 | g |
- Całkowite węglowodany wyrażone jako monosacharydy: | 2 | g |
- Mono + disacharydy | 0 | g |
- Oligosacharydy | 0 | g |
- Skrobia | 2 | g |
Błonnik | 0 | g |
Białko | 12.1 | g |
Alkohol | 0 | g |
Woda | 82.5 | g |
Kwasy organiczne | 0 | g |
Cholesterol | 40 | mg |
Witaminy | Wartość | Jednostka |
Witamina A całkowita (odpowiedniki retinolu) | 360 | µg |
Karoten | 0 | mg |
Witamina D | 0 | µg |
A-tokoferol (wit. E) | 0.74 | mg |
Tiamina (wit. B1) | 0.1 | mg |
Ryboflawina (wit. B2) | 0.14 | mg |
Niacyna (wit. B3) | 1.2 | mg |
Odpowiedniki niacyny | 3.8 | mg |
Tryptofan/60 | 2.6 | mg |
Witamina B6 | 0.08 | mg |
Witamina B12 | 19 | µg |
Witamina C | 0 | mg |
Foliany (wit. B9) | 37 | µg |
Minerały | Wartość | Jednostka |
Popiół | 2.1 | g |
Sód (Na) | 290 | mg |
Potas (K) | 280 | mg |
Wapń (Ca) | 56 | mg |
Fosfor (P) | 240 | mg |
Magnez (Mg) | 36 | mg |
Żelazo (Fe) | 3.5 | mg |
Cynk (Zn) | 4.1 | mg |
*Dane pochodzą z Portugalskiej Platformy Informacji Żywnościowej, programu koordynowanego przez Krajowy Instytut Zdrowia, jednostkę Portugalskiego Ministerstwa Zdrowia.
CIEKAWOSTKI +
➜ Mule to nazwa zwyczajowa wywodząca się z francuskiego moules; (Oficjalna) nazwa handlowa to omułki.
➜ Mule, wbrew obiegowej opinii nie są skorupiakami. Zaliczają się do mięczaków, podobnie jak wszystkie inne małże oraz ośmiornice, kalmary i mątwy.
➜ Kupując mule należy upewnić się, że są żywe. Martwe mule mogą spowodować nieprzyjemne w skutkach zatrucia pokarmowe. Jeśli muszle są rozchylone, należy nimi postukać w coś twardego (np. blat), i poczekać aż się zamkną. Jeśli się nie zamkną, należy je odrzucić.
➜ Na etykiecie muli (a także każdych innych małży), znajduje się informacja o dacie wyciągnięcia z wody/pakowania. Nasze małże trafiają w ręce klientów dzień po wyjęciu z wody. Jeśli data jest sprzed kilku dni, warto dobrze się przyjrzeć mulom i sprawdzić ich zapach. Nieprzyjemny oznacza postępujący rozkład martwych małży.
➜ Zgodnie z regulacjami UE etykieta małży nie musi zawierać daty ważności produktu, nasze mule jej nie posiadają. Małże będą tak długo przydatne do spożycia, jak długo pozostaną żywe (zamknięte). Nawet jeżeli data ważności występuje, nie gwarantuje ona, że małże pozostaną żywe do ostatniego dnia terminu. Odpowiednie przechowywanie jest niezwykle istotne (odpowiednia temperatura i higiena).
➜ W wodach Europy hoduje się dwa gatunki omułków w celach konsumpcyjnych. Mniejszego omułka jadalnego w chłodniejszych wodach Północnej Europy, oraz większego omułka śródziemnomorskiego w cieplejszych wodach Południa Europy. Nasze mule należą do gatunku omułek śródziemnomorski, chociaż pochodzą z Atlantyku.
➜ Zgodnie z pracą naukową Comparison of PCBs and PAHs levels in European coastal waters using mussels from the Mytilus edulis complex as biomonitors najwyższe stężenia toksycznych polichlorowanych bifenyli (PCB) zostały odnotowane w tkankach omułków stref przybrzeżnych pochodzących z rozlewisk dużych rzek płynących przez obszary miejskie i uprzemysłowione, w szczególności estuariów Loary i Sekwany. Najwyższe stężenia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (PAH) odnotowano w omułkach pochodzących z okolic dużych zatok, obszarów miejskich i regionów zanieczyszczonych ropą naftową, z czarnomorskim Krymem na czele.
➜ Omułki są rozdzielnopłciowe. Osobniki o pomarańczowy miąższu to samice, o kremowym, samce.
➜ Małże to nazwa gromady w skład której wchodzą omułki i wiele innych gatunków, jak np. ostrygi, sercówki, przegrzebki czy słodkowodne szczeżuje. Dlatego wszystkie omułki (mule) to małże, ale nie wszystkie małże to omułki.
➜ Wprowadzanie małży do handlu to proces obwarowany wieloma ograniczeniami. W każdym kraju UE który produkuje małże, funkcjonują jednostki badawcze stale monitorujące jakość wody, przede wszystkim zagrożenia mikrobiologiczne (np. mikroalgi produkujące neurotoksyny). Małże cechuje zdolność bioakumulacji czyli kumulowania różnych (także szkodliwych) substancji w swoich tkankach. Dlatego nie należy zbierać małży samodzielnie, chyba że ma się pewność, że małże z danego obszaru i w danym momencie, wolne są od toksyn i innych substancji szkodliwych dla zdrowia. Małże mają też ograniczone możliwości przemieszczania się, dlatego nie są w stanie uciec z miejsca gdzie mogło dojść do skażenia. Mule są takim gatunkiem, który nie ma zdolności przemieszczania się.
► HODOWLANE, ŻYWE MULE W SIATECZKACH 1KG ◀︎
Rozmiar | Min. zamówienie | Cena |
Duży (25/35 szt./kg) | 1kg | 109 zł/kg |
🥇Produkt najwyższej klasy w swojej kategorii | 🥇Ręczna selekcja i pakowanie | 🥇Transport lotniczy gwarantujący świeżość 24 h |
? Masz pytania? Zadzwoń: 519 899 666.