Pagrus
Dziki pagrus z haczyka
(Pagrus pagrus, ang. common sea bream, red porgy [USA])
Pagrus z haczyka to jedna z naszych najbardziej szlachetnych ryb. Ten piękny, różowy kuzyn dorady z ręcznych połowów przybrzeżnych, sprawdzi się idealnie na rodzinnym obiedzie lub tam gdzie jest co celebrować. Ma chude, lekkostrawne mięso o subtelnym morskim smaku i aromacie. Duże ości są zupełnie bezproblemowe. Mięso jest lubiane przez dzieci. Pagrusa polecamy do upieczenia w soli, lub na warzywach. Doskonale sprawdzi się również na surowo, w ceviche, crudo, carpaccio, sushi (jap. tai, madai). Najprościej odróżnić go od mniej cenionych, ale bardzo wizualnie podobnych gatunków, po białych krawędziach płetwy ogonowej. Nasze pagrusy pochodzą przeważnie z położonej 100 km na północ od Lizbony aukcji rybnej w Peniche.
Intensywność smaku: ●●○○○
Prostota obsługi: ●●○○○ (łuska duża, mocno osadzona)
Sezon połowowy: | Cały rok |
Ograniczenia dostępności: | Rzadkie. Zazwyczaj tylko przy złej pogodzie. |
Największa dostępność: | Luty - Październik |
Szczytowa jakość: | Styczeń - Marzec |
Technika połowu: | 🔝 Haki i liny / sieć skrzelowa (mniejsze rozmiary) |
Typ floty: | 🔝 Przybrzeżna (najwyższa jakość) |
Obszar połowu: | 🇵🇹 Wody Portugalii, Atlantyk Pn.-Wsch. |
Minimalny wymiar ochronny: | 20 cm |
Okres(y) ochronny/e: | ✘ |
Kwoty połowowe/plany zarządzania: | ✘ |
Kategoria zagrożenia gatunku IUCN: | Najmniejszej troski/LC [niezagrożony] |
ZAMÓW
Rozmiar | Cena orientacyjna |
jednoosobowy M: od 0,3 do 0,5 kg/ryba | 299 zł/kg |
jednoosobowy L: od 0,5 do 0,8 kg/ryba | 299 zł/kg |
mały: od 1 do 2 kg/ryba | 299 zł/kg |
średni: od 2 do 3 kg/ryba | 299 zł/kg |
duży: od 3 do 4 kg/ryba | 299 zł/kg |
Zamów już teraz: wyślij sms lub zadzwoń na 519 899 666. Zamówienia przyjmujemy do godziny 13:00 w przeddzień transportu.
Więcej informacji: Jak kupić?