Dostarczamy Polsce crème de la crème europejskiego rybołówstwa przybrzeżnego w mniej niż 24h od rozładunku w portach! Nasz dziki seabass z haczyka przyrządzony w temperaturze 50 °C smakuje jak bretoński przegrzebek spożyty godzinę po wyłowieniu. Jest niewiarygodnie słodki, jędrny, lekko zwarty, uzależniający!
SMAK
#SashimiGrade #BonAppètit
U podstaw jakości leży smak. Wybieramy najpiękniejsze okazy, poławiane wyłącznie przez rybaków stosujących delikatne, ręczne techniki połowu. Smak to przede wszystkim świeżość, dlatego czas między rozładunkiem ryb w porcie a dostawą w Warszawie zredukowaliśmy do niesamowitych 24 h – a to oznacza prawdziwe sashimi grade! Ryby i owoce morza które Ci dostarczymy, wciąż będą pachniały oceanem. Tak samo jak te, które trafiają na najlepsze stoły San Sebastián, Monako, Nowego Jorku czy Singapuru i dostarczają gospodarzom powodów do dumy, a gościom niezapomnianych wrażeń.
TYLKO DZIKIE RYBY
#WildCatch
Paleta smaków i tekstur dzikich ryb i owoców morza nie ma sobie równych. Piękno jest wpisane w ich naturę. Jedzenie takich ryb, to przyjemność odkrywania właściwych danym gatunkom smaków, nieobecnych u hodowlanych imitacji. Zdecydowaliśmy się nie oferować ryb hodowlanych ani karmionych owoców morza. Nie rozumiemy i nie wspieramy intensywnego chowu, karmienia zwierząt nienaturalnym dla nich pokarmem, używania pestycydów, hormonów, stresujących zagęszczeń, nastrzykiwań i innych zabiegów których efektem jest nienaturalnie otłuszczone lub wodniste mięso.
OKREŚLONE POCHODZENIE
#SingleOrigin #Terroir
Wyobraź sobie wody na tyle zimne, że zwierzęta je zamieszkujące stabilnie rosną wytwarzając zwarte tkanki (= wspaniała tekstura mięsa). Dodaj do tego bliską obecność strefy podzwrotnikowej charakteryzującej się olbrzymią różnorodnością morskich organizmów i krystalicznie czyste, otwarte wody oceaniczne, oddalone od dużych miast i ośrodków przemysłu. Dołącz różne typy dna morskiego – łagodnie opadające dno szelfu kontynentalnego oraz wielkie głębie pomiędzy strzelistymi szczytami podmorskich wulkanów wyrastających ponad taflę wody na środku oceanu. Tak wyglądają jedne z najbardziej unikatowych stref oceanu Atlantyckiego: wody Portugalii Kontynentalnej i Archipelagu Azorów. To z tego obszaru nieustannego przepływu prądów oceanicznych pochodzą nasze ryby i owoce morza. Niektórzy, jak np. Ferran Adrià, twierdzą że to najlepsze ryby i owoce morza na świecie.
WPŁYW NA ZDROWIE
#SuperFoods
Statystyczny Polak spożywa alarmująco niskie ilości ryb, podczas gdy mięsa katastrofalnie wysokie. Nasze zdrowe i unikatowo świeże ryby i owoce morza to prawdziwy superfood który dostarcza organizmowi wysokiej jakości lekkostrawnych białek, wit. D, rzadkich mikroelementów jak np. selen czy zbawiennych dla serca i mózgu nienasyconych kwasów tłuszczowych z omegą-3 na czele. Nacje spożywające dużo dzikich, morskich ryb cechuje długowieczność, odporność na choroby cywilizacyjne oraz wysokie poczucie szczęścia i harmonii z naturą. Jeśli dodatkowo zaliczasz się do jednej z tych grup – kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci, sportowcy, osoby znajdujące się pod wpływem długotrwałego stresu czy posiadające osłabiony układ trawienny, sprawdź nasze boxy funkcjonalne. Pamiętaj, im więcej zdrowych, różnorodnych i nieprzetworzonych pokarmów wliczysz do swojej diety, tym większa szansa, że będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.
ODPOWIEDZIALNOŚĆ ŚRODOWISKOWA
#HarmoniaZPlanetą
Szacunek dla środowiska jest naturalnym elementem naszej pracy. Wybierając nasze ryby i owoce stajesz po właściwej stronie. Zdejmujemy z Ciebie podstawowy zakres odpowiedzialności środowiskowej, eliminując z oferty gatunki zagrożone i krytycznie zagrożone (wg. Red List IUCN), ryby złowione przy użyciu destrukcyjnej dla środowiska techniki trałowania dennego, o rozmiarach mniejszych niż ochronne (te które nie miały jeszcze okazji się rozmnożyć), złowione w okresach ochronnych, po przekroczeniu kwot połowowych czy z nielegalnych połowów. Wszystkie nasze ryby i owoce morza pochodzą z połowów tradycyjnej, przybrzeżnej portugalskiej floty rybackiej. Staramy się o realny wpływ na odnawialność zasobów ryb i bezkręgowców portugalskiego Atlantyku. Osobom dla których środowisko jest niezwykle ważne, polecamy wybór oferty ryby niekochane – to mało znane gatunki pozbawione presji połowowej.
TRANSPORT
#W24hZOceanu #OceanToDoor #AirExpress
Trudno jest poczuć smak oceanu będąc oddalonym od niego o tysiące kilometrów. Dlatego aby wyjątkowe ryby i owoce morza mogły trafić do Polski w stanie nieskazitelnej świeżości, korzystamy z dopracowanej przez lata, zaawansowanej logistyki opartej na niezawodnym, bezpośrednim transporcie lotniczym. Nasza praca zaczyna się w momencie w którym ryba trafia na haczyk/do sieci. Kontrolujemy cały proces – od zakupu ryb w portugalskich portach wieczorem w czwartek, poprzez ich ręczne oczyszczenie i pakowanie przy zachowaniu bezpieczeństwa sanitarnego w nocy z czwartku na piątek, dostarczenie do portu lotniczego w Portugalii gdzie w kontenerze chłodniczym ryby wylatują do Warszawy w piątek bladym świtem i doręczenie u klientów w Polsce w piątek po południu, cały czas przy zachowaniu łańcucha chłodniczego. Przywozimy tylko zamówione przez klientów produkty, dostawy ruszają chwilę po wylądowaniu samolotu, nic nie trzymamy w magazynach.