BARWENA
FAKTY
KUCHNIA
ZDROWIE
ŚRODOWISKO
FAKTY
Sezon połowowy (dostępność): | Cały rok |
Ograniczenia dostępności: | Rzadkie. Zazwyczaj tylko przy złej pogodzie. |
Największa dostępność: | Październik - Maj |
Szczytowa jakość: | Kwiecień - Maj |
Technika połowu: | 🔝 Sieć skrzelowa |
Typ floty: | 🔝 Przybrzeżna |
Obszar połowu: | 🇵🇹 Wody Portugalii, Atlantyk Pn.-Wsch. |
Minimalny wymiar ochronny: | 18 cm |
Okres(y) ochronny/e: | ✘ |
Kwoty połowowe/plany zarządzania: | ✘ |
Kategoria zagrożenia gatunku IUCN: | Nieoszacowane/NE |
Barwena (Mullus surmuletus) to najbardziej ceniona i osiągająca najwyższe ceny ryba z rodziny barwenowatych. Występuje wyłącznie w Europie, gdzie można ją spotkać pod nazwami red mullet, salmonete de roca, triglia di scoglio czy rouget barbet. Oferujemy ją w rzadko spotykanym, dość dużym rozmiarze 300-400 g. Nasze barweny pochodzą wyłącznie z połowów siecią skrzelową – tak złowione ryby zachowują pełną łuskę i nie są miażdżone w sieci (odwrotnie niż przy połowach dużo popularniejszymi włokami). To zasługa małych, tradycyjnych kutrów tzw. rybołówstwa przybrzeżnego, prowadzących krótkie, kilkugodzinne połowy. A im krótszy połów, tym większa świeżość ryb w momencie dotarcia na ląd. Stamtąd dzieli je zaledwie 24h od dotarcia w Twoje ręce.
Po zakupie ryba zachowuje doskonałą jakość przez: 6 dni (odpowiednio przechowywana).
Porcja dla jednej osoby to: jedna barwena.
KUCHNIA
Barwena to idealna ryba dla początkujących. Jej przygotowanie jest proste i szybkie. Usunięcie dużych, lekko osadzonych łusek nie sprawia problemów, podobnie jak filetowanie, które można pominąć, bowiem mała głowa i niewielki rozmiar sprawiają, że jest to idealna ryba do przyrządzania w całości. Ma mało nieproblematycznych, dość sporych ości. Barwena to ryba o dość wyrazistym smaku, określanym często jako smak owoców morza. Przyrządzona w niższych temperaturach bardziej uwydatnia swoje charakterystyczne morskie nuty, w wyższych zaś (np. z grilla), smakuje jak klasyczna ryba morska o białym mięsie. Barwena to też muza kreatywnych kulinarnie umysłów, pomysłów na nią ilość niezliczona. Począwszy od sashimi czy ceviche, przez piękne, grube filety przygotowywane z użyciem różnych technik kulinarnych, po smażenie ryby w całości.
Cenimy ją za:
- prostotę obsługi;
- jedyny w swoim rodzaju smak;
- jednoosobowy rozmiar;
- mnogość scenariuszy kulinarnych;
- niewielki odpad;
- to jak pięknie wygląda na talerzu.
Intensywność smaku: ●●●●○
Prostota obsługi: ●●●●○ (łuska duża, b. luźna)
ZDROWIE
Barwenę można spożywać bez ograniczeń. Jej półtłuste mięso zawiera dobroczynne dla zdrowia kwasy omega-3. Niska pozycja w łańcuchu pokarmowym, niewielki rozmiar i krótki żywot powodują, że barwena praktycznie nie kumuluje w swoim mięsie substancji niepożądanych. Pokarmem barweny, co zresztą widać po intensywnym ubarwieniu, są krewetki jak i inne drobne bezkręgowce zamieszkujące dno morskie.
ŚRODOWISKO
Nasza barwena poławiana jest przez małe kutry rybackie zaliczane do tzw. „rybołówstwa na małą skalę”. Połowy odbywają się tradycyjnymi łodziami które wciąż należą do społeczności rybackich. Kutry zarzucają sieci blisko wybrzeża, i z racji na niewielką moc silników krótko przybywają na wodzie. Oznacza to niskie zużycie paliwa i małą emisję CO2. Szybki powrót do portu oznacza wyjątkową świeżość ryb. Sieć skrzelowa to pasywna technika połowu. Dzięki odpowiedniej wielkości oczek sieci, restrykcyjnym regulacjom dot. chociażby głębokości zarzucania sieci, i użyciu pinger’ów (urządzenia emitujące ultradźwięki słyszalne przez ssaki morskie) przyłów przy użyciu tej techniki w połowach tradycyjnych blisko wybrzeża jest niewielki.
ZAMÓW
Rozmiar | Cena orientacyjna (lato) |
jednoosobowa M: od 300 do 400 g/ryba | 299 zł/kg |
jednoosobowa L: od 400 do 600 g/ryba | 319 zł/kg |